Міжнародний День кухаря та кулінара
Сьогодні,20 жовтня, Міжнародний День кухаря та кулінара (англ.International Chefs Day). Ініціатором створення цього професійного свята виступила Всесвітня асоціація кулінарних співтовариств (World Association of Chefs Societies, WACS) у 2004 році. Ця організація об’єднує понад 10 мільйонів кухарів з різних країн світу.
Тема Міжнародного дня кухарів 2025 року – «Дослідники їжі» (Food Explorers). Вона спрямована на те, щоб надихнути наступне покоління кулінарів відкривати для себе радість приготування їжі, здорового харчування та сталого розвитку.
Практично кожен з нас може приготувати щось цілком їстівне, а іноді й просто смачну страву. Але одна справа - зробити смачненьке для себе і своєї сім'ї, і зовсім інша - готувати їжу відмінної якості і смаку для 100 чоловік щодня. Сьогодні, як і впродовж багатьох століть, професія кухар затребувана, адже людина постійно потребує їжі, бажано не тільки смачною, але й корисною.
А як же все починалося? Першим кухарем в історії людства став первісний мисливець, який випадково обсмажив шматок своєї здобичі на багатті. Печерні люди, скуштувавши приготоване таким чином м'ясо, стали постійно смажити його на багатті. І досить скоро, методом «проб і помилок», з'ясували, що у когось мамонт виходить соковитим і смачним, а у деяких взагалі неїстівним. Звичайно, приготування їжі стали довіряти тому, у кого виходило смачніше. Таким або приблизно таким чином зародилася професія кухар.
Першими професіоналами кулінарії, які, готуючи іншим, заробляли собі на життя, були критські кухарі, наймані для приготування їжі царським солдатам приблизно за 2000 років до н. е. Уже в Стародавньому Римі багаті і знатні городяни воліли довіряти приготування їжі спеціальним людям, які вміють готувати, а не невільникам і рабам. Саме в Римі відомий у той час гурман і кухар Апіцій створив перші кухарські школи.
Історія професії кухар знала як періоди запаморочливих злетів, так і застою. Після тривалого періоду застою лише наприкінці Середніх століть, за часів великих відкриттів, коли в європейські країни стали проникати різноманітні східні прянощі і спеції, кулінарне мистецтво стала стрімко розвиватися. З тих пір йде постійне кулінарне суперництво між Італією і Францією.
Українська кухня з давніх часів відзначалась великою різноманітністю страв і їх високими смаковими й поживними якостями, вона створювалась протягом багатьох віків і в певній мірі відбиває історичний розвиток українського народу, його звичаї і смаки.
У розвитку кухарського мистецтва брали участь не тільки професійні кулінари, але і вчені мужі і навіть державні діячі. Кардинали Мазаріні і Рішельє створювали нові страви, а великий філософ Мішель Монтень написав цілий трактат "Наука їжі". Сучасні італійські ресторани досі готують страви, придумані великим композитором Россіні, а французи пишаються внеском у національну кулінарію Оноре де Бальзака та Олександра Дюма-батька. Українська письменниця, перекладачка Ольга Франко є авторкою найвідоміших кулінарних книг, таких як «Перша українська загально-практична кухня» та «Всенародна кухня».
У XIX столітті в більшості європейських країн були створені курси, на яких навчали кулінарному мистецтву.
Приготування їжі – це унікальний процес. Рецепт – лише загальна мапа страви. Баланс смаків, тонкощі і мить, коли необхідно приготувати продукти, задіявши фантазію та спеції – це ціла симфонія. Сучасний кухар – це одночасно професіонал, художник, дієтолог, психолог і навіть чарівник, а основні його риси – охайність, уважність, творча фантазія. Багатовіковий, тисячолітній досвід і практика в приготуванні їжі зробили кулінарне мистецтво надзвичайно віртуозним.
Професіям "Кухар" та "Кондитер" навчають у Комунальному закладі освіти «Самарівське професійно-технічне училище» Дніпропетровської обласної ради.
У цей День вітаємо наших викладачів, майстрів виробничого навчання, а також здобувачів освіти – майбутніх віртуозів кулінарної справи! Бажаємо вам успішних шедеврів і заслуженої подяки за вашу працю! Будьте здорові і хай вам смакують гарні страви!

Коментарі
Дописати коментар