Всесвітній день хліба
16 жовтня — Всесвітній день хліба.
Хліб, який людство споживає протягом тисячоліть, завжди був об'єктом великої поваги. Це один із найдивовижніших продуктів, створених природою та людською працею; один із найдавніших, найзначніших і найнадійніших видів їжі на землі, що супроводжує нас щодня від перших кроків до глибокої старості. Хліб — це життя, тому й ставлення до нього — дбайливе. Іноді, щоб врятувати людину від голодної смерті, достатньо було шматка хліба, який завжди дарував тепло і надію. Природа заклала в пшеничне та житнє зерно комплекс життєво необхідних людині харчових речовин: білків, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин, які тривалий час зберігають свою біологічну активність. А от смак та аромат свіжого хліба позитивно впливають на нервову систему людини, збуджують апетит і стимулюють роботу органів травлення. Деякі вчені вважають, що здатність хліба викликати в людини відчуття насичення залежить від глутамінової кислоти, що міститься в його білкових речовинах. Вона відіграє важливу роль у процесах обміну, які відбуваються в організмі. Цим, на думку фахівців, пояснюється прагнення кожної голодної людини вгамувати голод насамперед хлібними продуктами. Для українців хліб має особливе значення, яке виходить далеко за межі простого харчового продукту. В Україні хліб називають «святим», «головою». Без нього не обходилась жодна важлива подія: родини, хрестини, сватання, новосілля тощо. З хлібом проводжають і в останню дорогу. Про хліб і його святість в Україні складено багато приказок, прислів'їв, повір'їв, легенд та пісень. Про хліб не можна казати, що він поганий. Він може бути лише невипечений, глевкий, сирий, підгорілий, зачерствілий. Найзмістовнішим є побажання: «Дай, Боже, хліба-солі й усього доволі». Побожне ставлення до хліба підтверджує усе духовне життя українців, у якому часі чи в якому б краю вони не жили. І хоч ми не завжди можемо пояснити обрядову символіку, але найвеличнішим дійством на весіллі є внесення, краяння та дарування короваю. Різдво важко уявити без різдвяних калачів. Великдень — без пасок і бабок. А Маковія — без випічки з маком. Хліб завжди вважався символом добробуту, гостинності й щедрості. Серед частування на першому місці хліб, порізаний на м'які запашні скибочки, зі смачною хрумкою скоринкою. І він ніколи не приїдається, ніколи не набридає — це дивовижна властивість хліба. Він є основним харчовим продуктом для багатьох народів світу і вважається одним із найцінніших продуктів, що сьогодні розглядається як найнадійніший засіб захисту від голоду у всьому світі. В Україні достаток хліба та доступність його кожному з нас — це одне з найбільших досягнень народу. У кожній скибці хліба — праця багатьох людей різних професій. Під час російсько-української війни він став символом стійкості та надії для багатьох українців. Адже в усі часи ворог завжди прагне завдавати удару й по хлібу. Страшно бачити, як він горить на полі чи у сховищі. Українські аграрії та підприємства роблять все можливе, щоб забезпечити населення хлібом попри труднощі. Вони відновлюють роботу там, де це можливо, і організовують постачання продовольства в міста, що знаходяться під обстрілами. Це ще раз підкреслює, що хліб для українців — це не лише їжа, а й символ життя та надії, символ культури, традицій та незламного духу.
Щодня, коли ви берете в руки скибку хліба, згадайте з вдячністю всіх, хто доклав зусиль до його створення. Усвідомте, яке це велике багатство і як важливо його берегти.

Коментарі
Дописати коментар